Ravenstein
(1) De kerk te Neerangel die we in de bus voorbij kwamen is gewijd aan Sint Jan de Doper, en is een restand van een zeer oude vesting. De romaanse tufstenen toren, en een deel aansluitend muurwerk, dateert waarschijnlijk uit de 11de eeuw en is daarmee een van de oudste bouwwerken van Brabant. Het vroegere romaanse zaalkerkje werd in de 19de eeuw gesloopt en in 1869 vervangen door de huidige kerk. De verhoging van de toren in baksteen uitgevoerd is van 1869.
(2) Vanaf de dijk wandelden wij het stadje Ravenstein in, via de Van Coothweg passeerden we de "kasteeltuin" .
(3) Hier passeerden wij de tuin dat het rondeel wordt genoemd, aan de verhoging in de tuin is nog te zien waar vroeger het kasteel heeft gestaan, dat in 1360 gebouwd en in 1818 afgebroken is.
(4) Via de Maasdijk, de Coothwijkweg en de Molensingel kwamen we bij de Kerk van Ravenstein, de R-K St Luciakerk gelegen aan de St Luciastraat 1. Het is een op de barok geinspireerde Zuid Duitse kerk uit 1735. Tegen de oostzijde van het priesterkoor bevindt zich de achtkantige toren met opengewerkte houten lantaarn met een klokvormige spits.
(5) Hier zien we de geopende ingan van de Sint Luciakerk, boven de ingang bevind zich als sauvegarde (bovenversiering) het wapen van Karel Philip van Palts-Neuburg, Graaf van Megen Ravenstein.
(6) Het barokke altaar met zijn kleurrijke beelden is van P. Verhoeven en D. Schadewijk.
(7) De St Luciakerk heeft een achtlantig Mansardedak boven het schip. In de afgeschuinde hoeken van het vierkante gewelf bevinden zich nissen met beelden. Geloof Hoop en Liefde.
(8) Bekroningsgroep boven het altaar. Waarschijnlijk werk van de Udense beeldhouwer Petrus Verhoeven 1729-1816.
`(9) Opstand en compositiekapitelen die een zware lijst met voluten schragen.
(10) Petrus Canisiusraam.
(11) St Josephraam.
(12) St Gregoriusraam.
(13) Heilige Luciaraam.
(14) Heilige Mariaraam.
(15) Heilige Lidwinaraam.
(16) Zijaltaar Zuidzijde van het Priesterkoor.
(17) Linkerzijde van het Hoofdaltaar, met rijke barokke kandelaar en het beeld van H. Ambrosius.
(18) Rechterzijde Hoofdaltaar met vergulde barokke monstrans en het beeld van H. Augustinus.
(19) Het altaar bevat een verwisselbaar antependium voor of opzetstuk) binnen een zilveren lijst, van de Eindhovense edelsmid A. Hermans 1860-1879.
(20) Orgel en geschilderd plafond gewelf. Het orgel is van omstreeks 1740, en is vermoedelijk gebouwd door M. van Deventer. Dit orgel werd in 1864 uitgebreid door F.C. Smits.
(21) Het rijk versierde plafond als koepelgewelf uit 1935 met stucwerk op latten is in 1936 gedecoreerd met voorstellingen in houtskool en tempera door: J, ten Hoorn en P. Koppens.
(22) Tuin achter de kerk vanuit de Molensingel gezien.
(23) St Luciakerk en stadsgebouwen bezien vanaf de Landpoortstraat.
(24) Bewondering voor een pand vanuit de Waalstraat tijdens een stadsrondgang.
(25) St Luciakerk vanuit de Landpoortstraat bezien.
(26) Lachapelle een bloemenwinkel met mooi geschilderd baldakijn met sierlijke schrijfletter.
(27) Bezoek aan de N-H Kerk in Ravenstein aan de Servetstraat 1. Het is een eenbeukige kerk met vierzijdige koorafsluiting en gebouwd door Derrick Bijl in 1646, voor het Staatse Garizoen (een |Garizoenskerk).
(28) Bij de restauratie in 1970/72 is het stucplafond uit 1785 geheel verwijderd, en de ziende kap uit 1641 weer zichtbaar geworden..
(29) Een namenbord van Dominees.
(30) Een mooie eikenhouten kansel met spiltrap uit 1644.
(31) Pand in Kolonel Wilsstraat. Kolonel Wils is geboren in Ravenstein en was een van de Zoeaven. Huurtroepen die vochten voor de Paus in de strijd tegen het pauselijke gezag in de 19de eeuw.
(32) Nogmaals in de Kolonel Wilsstraat bij een monumentaal gebouw. Dit pand is een Hoog Huis, in Empire gevel gebouwd tussen 1790-1815, het heeft een houten hoofdgestel en fronton met quirlandes.
(33) Dit is de Maaspoort met onderdoorgang. De gebosserde gepleisterde gevel, mnet gietijzeren hek stamt uit 1839.